Visietekst

In de loop van de wereldgeschiedenis zijn op verschillende tijdstippen en op verschillende plaatsen op aarde, mensen overgegaan tot het discrimineren of zelfs het vernietigen van minderheden. De aanleiding is en was het verschil in etnisch-culturele achtergrond, vaak gepaard gaand met een verschil in religieuze overtuiging.
We moeten dit probleem, als mensheid, zien te ontrafelen en oplossen, willen we globaal en lokaal in harmonie en vrede samenleven.
Internationaal is 21 maart uitgeroepen tot globale Dag Tegen Racisme. In Europa is de week voorafgaand aan 21 maart eveneens uitgeroepen tot Week tegen Racisme.
In België is aan die oproep gevolg gegeven in het hele land. In het Franstalige landsgedeelte worden acties gecoördineerd door het platform MRAX – Mouvement contre le Racisme, l’ Antisemitisme et le Xenophobie. In het Nederlandstalige landsgedeelte verlopen de acties veeleer versnipperd.
In 2008 namen twee partners, VOEM – Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims -vzw en Auschwitz in Gedachtenis vzw, het initiatief om, startend in Gent, een breed netwerk te mobiliseren en acties te bundelen tijdens de Week tegen Racisme.
Hiertoe werden, met steun van de Stad Gent, rond drie pijlers acties opgezet: acties naar scholen, een filmvoorstelling (La Couleur du Sacrifice) en een tentoonstelling (Auschwitz).
In 2009 willen we terug acties opzetten in Gent, maar tevens een voortrekkersrol vervullen in het stimuleren en coördineren van acties in heel Vlaanderen.
Ons doel is in de enge zin Vlaanderen, op korte en lange termijn, mobiliseren tegen alle vormen van racisme en discriminatie. In de brede zin willen we het inzicht vergroten in de problematiek en een zoektocht naar antwoorden stimuleren, teneinde een probleem, waar de mensheid mee worstelt en dat gepaard gaat met heel veel lijden, op te lossen.